VOETVERZORGINGSTIPS
Hieronder volgen enkele tips voor het verzorgen van uw voeten.
Luister naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.
Uw voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Een verfrissend voetenbadje kunnen de voeten ook erg goed doen. Vooral na een lange wandeling of intensief sporten. Voeg wat zout toe aan het lauw-warme water en laat je voeten ongeveer 10 minuten in het voetenbadje weken. Droog ze vervolgens goed af. Je voeten knappen er zichtbaar van op. gebruik geen soda of biotex dit droogt de huid uit en vergroot de kans op bacteriegroei. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Dit kan ook met een tissue mocht de handdoek te dik zijn. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.
Scrub je voeten
Gebruik een milde scrub voor het verwijderen van dode huidcellen en eelt. Eelt zou je ook nog kunnen verwijderen met een eeltvijl. Regelmatig scrubben zorgt uiteindelijk voor zachte en mooie voeten.
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème
Een verzorgende voetencrème helpt om de huid zacht te maken. Er bestaan verschillende zalfjes en crèmes om kloven en eelt te behandelen. Door de voeten regelmatig in te smeren worden ze weer mooi egaal. Breng de crème aan op de gehele voet. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken!
Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening meestal aan de grote teennagel die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn: ● Druk door slecht passende schoenen, ● Het verkeerd (te kort) knippen van nagels, ● Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.
Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen. Geadviseerd wordt om je nagels te knippen na het douchen. Je nagels zijn dan zachter, waardoor ze minder snel beschadigen.
Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen en wrijving door te slappe schoenen. Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!) en iedere avond uw voeten insmeren met crème. Overigens: als er echt een diepere kloof dreigt te ontstaan laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!
Schoenen kopen
Het is belangrijk om goed passende schoenen te dragen om eelt, blaren en likdoorns te voorkomen. Draag altijd sokken in je schoenen en vermijd dus om met je blote voeten in je schoenen te stappen. Trek elke dag schone sokken aan voor de hygiëne, bij voorkeur katoenen sokken om zweetvoeten te voorkomen. Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten namelijk een beetje opzwellen. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoen en voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! (en dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is…) hierdoor ontstaat juist meer wrijving door schuiving in de schoen.
Verhelp eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De “aanwas” van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!
Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels of wilt u weten hoe u dit kan voorkomen, verzorg uw voeten dan goed met de volgende tips! -voorkom schimmels door slippers te dragen in vochtige openbare ruimtes en spray naderhand uw voeten in met schimmel en bacterie remmende spray. -trek dagelijks schone sokken aan om schimmels te voorkomen. -Lucht uw schoenen goed, was naast handdoeken waarop u gestaan heeft ook de sokken binnenste buiten op 60 graden. – schimmelnagel behandeling: Laat uw nagels regelmatig dunner fraisen en uw voeten behandelen. spray uw voeten 2 maal daags in met een schimmelremmende en bacteriedodende spray, bij ons verkrijgbaar! en vergeet ook niet eens in de zoveel tijd u schoenen in te sprayen hier kan de infectie namelijk ook in zitten en dit kan uw voeten herbesmetten. 9 van de 10 keer is de infectie goed te behandelen met de spray, u dient dit wel consequent te gebruiken. mocht er na 5 maanden geen of weinig verschil zijn, dan kunnen we een monster nemen en naar het lab sturen voor verder onderzoek. Volledige vernieuwing van de nagel duurt vaak 6 maanden tot 1,5 jaar omdat de nagel ziek is en hierdoor vaak minder snel groeit.
Likdoorns
Dit ontstaat meestal door wrijving en druk, bijvoorbeeld van strakke schoenen,of uitstekende middenvoetsbeentjes onderling met het eelt gaat dit schuren en wordt het onderste eelt laagje hard dit is de vervelende likdoorn. Als deze druk uitoefent op de zenuwuiteinden, kan dat heel pijnlijk zijn. Gebruik liever geen likdoorn pleisters, dit bevat de stof salicylzuur dit blijft vaak niet op de plek van de likdoorn maar loopt vaak uit en hierdoor ontstaat vaak een grotere vervelende witte plek van dode huid. Het tast de gezonde huid aan en hierdoor is een dieper likdoorn vaak lastiger te verwijderen soms is het zelfs niet meer te zien waar de likdoorn nu ergens zit en ontstaan er wonden. Het is beter om hiervoor een afspraak te maken dan wordt de likdoorn meteen goed en vakkundig verwijderd.
Blaren
Druk of wrijving kan ook met vocht gevulde blaasjes veroorzaken: blaren. Ontsmet een naald en je voet, prik de blaar door en dek hem af met een voetpleister. Blarenpleisters vangen het vocht op en bevorderen het natuurlijke herstelproces.